ŘECKO
Řecká moussaka je tradiční řecké jídlo, které se skládá z vrstveného zapékaného pokrmu s plátky brambor, lilek (baklažánu) a náplní z mletého masa (často skopového nebo hovězího), cibule, rajčat, koření a bešamelové omáčky. Moussaka je pečená do zlatohnědé barvy a má bohatou chuť. Je to jedno z nejoblíbenějších řeckých jídel.
Kuře s citronem a olivami je jednoduché a osvěžující řecké jídlo. Kuřecí maso je dušené nebo pečené v citronové omáčce s olivami, česnekem, bylinkami a kořením. Toto jídlo má svěží a vyváženou chuť a často se podává s rýží nebo bramborami.
Fazolový hrnec je tradiční řecké jídlo, které se připravuje z bílých fazolí, cibule, rajčat, bylinek a dalších koření. Fazolový hrnec je hustý, plný chuti a výživný. Je to oblíbené jídlo v zimních měsících a často se podává s chlebem.
Řecký jehněčí hřbet s bylinkami je řecké jídlo, které se připravuje z jehněčího masa s bylinkovou náplní. Hřbet je marinován v citrónové šťávě, olivovém oleji a bylinkách, jako je rozmarýn, oregano a tymián. Poté se peče, dokud není maso šťavnaté a dochucené. Řecký jehněčí hřbet s bylinkami je slavnostním jídlem, které se často podává s bramborami nebo zeleninou.
Souvlaki je řecké jídlo, které se skládá z kousků marinovaného masa (často vepřového nebo kuřecího) na špejli. Maso je grilováno a podává se s pita chlebem, zeleninou, tzatziki omáčkou a dalším kořením. Souvlaki je oblíbenou řeckou specialitou a představuje tradiční způsob konzumace masa v Řecku.
Fasolada je řecká fazolová polévka, která je připravena z bílých fazolí, cibule, mrkve, rajčat, olivového oleje a bylinek. Je to výživná polévka, která se často podává s chlebem nebo sýrem. Je oblíbená v řecké kuchyni a připravuje se zejména v zimních měsících.