TURECKO
Köfte - kuličky nebo placičky vyrobené z mletého masa (často hovězího nebo jehněčího), cibule, bylinek a koření. Jsou obvykle grilovány nebo dušeny a podávají se s různými přílohami jako je bulgur (celozrnná pšenice), salát, jogurtová omáčka nebo pita chléb.
Kuru Fasulye - jídlo se připravuje s bílými fazolemi, cibulí, česnekem, rajčaty a kořením. Fazole se vaří do měkka a vytvoří bohatou omáčku. Je často podáváno s rýží, bulgurem nebo tureckým chlebem.
Taze Fasulye - pokrm se připravuje s čerstvými zelenými fazolemi, paprikami, cibulí, česnekem a kořením. Fazole a zelenina se vaří do měkka a vytvářejí chutnou omáčku. Často se podává jako příloha k hlavním jídlům.
Kuzu Kapama - jehněčí maso dušené s cibulí, česnekem, paprikou a kořením. Maso se vaří do měkka a vytváří bohatou omáčku. Toto jídlo se často podává s rýží.
Kuru Patlıcan Biber Kavurması - jídlo se připravuje s lilkem, paprikou, cibulí, česnekem a kořením. Lilek a paprika se restují s cibulí a česnekem a vytváří aromatickou směs. Podává se jako příloha k hlavním jídlům.
Etli Nohut Yemeği - jídlo se připravuje s cizrnou a masem (hovězím nebo jehněčím). Cizrna a maso se vaří do měkka a vytvářejí bohatou omáčku. Podává se s rýží.