UDÍME V POMALÉM HRNCI
Suroviny
- maso (druh dle chuti – krkovice, bůček, kuřecí stehna, panenka...)
- tekutý kouř
- Praganda > 20 g na 1 kg masa
Pragandu můžete nahradit > stejné množství soli + 1 lžičku ovocného cukru (fruktózy).
Aby maso neleželo v odkapávající šťávě, umístěte na dno pomalého hrnce mřížku nebo pařák.
K uchování naloženého masa v lednici budete potřebovat buď vakuové sáčky s vakuovačkou, nebo neprodyšně uzavíratelnou plastovou nádobu.
Postup přípravy
- Maso nejprve osolte - buď Pragandou, nebo kombinací soli a cukru. Poté ho vakuově uzavřete a nechte 5-6 dnů marinovat v lednici.
- Poté maso vyjměte a potřete důkladně tekutým kouřem. Opět zavakuujte na další 5–6 dnů.
- Po uplynutí této doby maso opláchněte a před vložením do pomalého hrnce opět potřete tekutým kouřem.
- Na dno pomalého hrnce vložte mřížku nebo pařák, na to položte maso, přiklopte a zapněte LOW na cca 8 hodin podle velikosti kusů masa.
- V průběhu přípravy dvakrát potřete maso směsí tekutého kouře a vody. Přebytečný výpek během vaření odstraňte.
- Asi hodinu před koncem sejměte poklici, měla by se vytvořit kůrka. Pokud chcete opravdu vypečenou kůrčičku, vložte po uvaření na pár minut pod gril.
Tekutý kouř je vyráběn podobně jako vzniká kouř v udírně - spalováním vybraného dřeva, přičemž se kouřové částice zachytí a zkondenzují ve vodě.